Міністерство культури України

Виставки
 
 
 
   

Згадуємо через віки. Великдень

4 травня 2016 року у фойє літературно-меморіального музею Т.Г.Шевченка у с.Шевченковому відкрилася виставка "Згадуємо через віки. Великдень", яку підготували учні та вчителі відділу образотворчого мистецтва Шевченківської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату з поглибленим вивченням предметів гуманітарно-естетичного профілю Черкаської області.

Ідейним натхненником виставки є Віра Олександрівна Даніліна, учитель образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва школи-інтернату. Так як сама надзвичайно залюблена у свою справу, передала учням свої вміння, а головне - любов до прекрасного, до створення виробів своїми руками. Вже не вперше у заповіднику експонується результат спільної творчої праці учнів та вчителів. У січні 2011 року кожен міг оглянути виставку під назвою "Згадуємо через віки. На Різдво до оселі Кобзаря".

 

Цього разу в експозиції представлені роботи традиційного українського декоративно-прикладного мистецтва – писанки, вінки, солом’яні вироби. Також є вироби сучасних видів декоративного мистецтва: ляльки-примітиви, ляльки Тільда, холодний батік.

В центрі виставки – солом’яний «павук». Це традиційна прикраса оселі в Україні на свята. Таких «павучків» вважають оберегом та символом Всесвіту. Їх підвішували в хаті до центрального сволока на довгій волосині з конячого хвоста. Завдяки кругообігу повітря в будинку (через вхідні двері та з палаючої печі) великий «павук» з приправленими до нього близнюками повертався в різні боки.  

Біля «павука» розташована ікона Божої Матері, виконана в теплій кольоровій гамі вчителем образотворчого мистецтва Олійник Ларисою Вадимівною. Картина наповнена материнським теплом, любов’ю та турботою.

 

 

 

Традиційними символами Великодня є писанки. Їх розписували учні 2-11 класів, використовуючи традиційні візерунки писанкарства усіх регіонів України (Херсонщини, Полтавщини, Черкащини, Житомирщини, Київщини, Івано-Франківщини, Львівщини та ін.).

Невід’ємним атрибутом дівочої краси та весни є вінки, які раніше носили тільки незаміжні дівчата. На виставці вони представлені в сучасній техніці ліплення з холодного фарфору. Також виставку прикрашають роботи, виконані в техніці розпису по тканині (холодний батік). Сюжети для них були взяті з традиційних українських колискових, дитячих закличок та забавлянок.

 

Поруч із традиційним мистецтвом в експозиції представлені вироби, виконані в сучасних техніках. Це ляльки-примітиви та ляльки Тільда, які учні особливо полюбляють робити. Що може бути кращим, ніж іграшка, зроблена власноруч. Вона наповнена щирістю, теплом дитячих рук та наївністю.

 

 

 

 

 

Сподіваємося, що той, хто порине у красу великоднього виставкового світу, обов'язково відчує енергетику яскравих виробів, на їх прикладі зможе глибше зрозуміти неповторність та унікальність української культури.
     

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©batjkivshhyna-tarasa.com.ua