Міністерство культури України

Виставки
 
 
 
   

Виставка художніх робіт Олександра Івахненка
"А я дивлюся... і серцем лину в темний садочок на Україну "

 

 

 

 

 

З 9 березня до 9 квітня 2018 року у літературно-меморіальному музеї Т.Г.Шевченка у с.Шевченковому можна оглянути шевченкіану Олександра Івахненка - художні роботи, які зберігаються у Національному музеї Тараса Шевченка у м.Києві.

Олександр Іванович Івахненко - український художник-графік, живописець. Член-кореспондент Національної академії мистецтв України (2001), заслужений художник України (1996), лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка (1989).

Народився 16.10.1949 року на Чернігівщині. Навчався у Прилуцькій художній студії, якою керував Іван Макарович Трінчук-Задорожний, а у 1961 р. вступив до Київської художньої середньої школи ім. Т.Г.Шевченка. Пізніше здобув освіту у Київському державному художньому інституті у майстерні книжкової графіки (1968-1974). Вчився у таких відомих художників, як В.І. Касіян, В.Я. Чебаник. 

Але на цьому його навчання не закінчилося, з 1976 по 1979 рр. Олександр Іванович працював над своїми роботами у Творчих майстернях Академії мистецтв СРСР в УРСР під керівництвом Михайла Дерегуса. 

З 1974 р. — учасник та дипломант всесоюзних, республіканських та міжнародних виставок і конкурсів мистецтва книги:

Флоренція — 1977 р., Братислава — 1982 р., Берлін — 1986 р., БІБ (Бієнале ілюстрації Братислава) — 1983 р., БІБ — 1985 р., Вільнюс — 1984 р., Нью-Джерський технологічний інститут — 1988 р., Український інститут Америки. — «Сучасне мистецтво України»— 1988 р.

Твори зберігаються в Національному художньому музеї (м.Київ), в музеях Т.Г.Шевченка в Києві та Каневі, в Національному музеї літератури (м.Київ), Державному музеї книги, у фонді БІБ (Братислава), Українському Єпархіальному музеї в Стемфорді (США), а також в музеях Івано-Франківська, Черкас, Хмельницького, Ужгорода, Прилук та в приватних колекціях США, Канади, Великої Британії, Японії, Німеччини, Росії.  

Олександр Іванович є одним із найвідоміших ілюстраторів книг Тараса Шевченка, також працював над створенням ілюстрацій до творів Олександра Довженка, Олександра Купріна Оформлені художником видання експонувалися на багатьох виставках і відзначені найвищими нагородами конкурсів мистецтва книги як в Україні, так і за її межами.
 

Також є автором монументальних розписів у вестибюлі музею Тараса Шевченка у Каневі.

Джерело: Вікіпедія

     

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©batjkivshhyna-tarasa.com.ua