Міністерство культури України

Події
 
 
 
   

 

 

"Прекрасне в житті, прекрасне в мистецтві допомагає людині жити, допомагає виконувати складну справу життя, бо це прекрасне випрямляє її душу. Мистецтво – посередник того, що неможливо висловити".

Й.В. Ґете 

9 листопада 2019 року в День української писемності та мови і Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва відбулася презентація першої персональної виставки творчої родини Зої та Олени Кутецьких та Зої Юзвенко «Із талантів душі на цю землю спускається свято», яка діє в Моринському музейному комплексі Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка».

Митцю не треба нагород,
Його судьба нагородила,
Коли в людини є народ,
Тоді вона уже людина. 

 

Таку глибоку та ємку характеристику людям, поміченим даром Божим, дала королева нашої поезії Ліна Костенко.

До митців без нагород, але сповнених власної гідності, належить і ця скромна, але дуже талановита українська родина, роботами яких маємо можливість насолоджуватися сьогодні. На презентацію виставки приїхали і майстрині – мама та дві доньки, які проживають у селі Скалева, що на Кіровоградщині.

Мисткині розповіли про свої захоплення та надбання. Берегиня роду – мама Зоя Іванівна Кутецька є майстром з виготовлення керамічних виробів. Старша донька Зоя Олександрівна займається живописом, а найменша - Олена Олександрівна - відроджує мистецтво витинанки. 

 

Ведучі заходу Маргарита Ткаченко та Людмила Метик познайомили присутніх з біографією майстринь та розповіли про їх унікальні роботи, які нікого не залишають байдужими. Всі представники родини є членами Спілки майстрів народного мистецтва. Всі вони працюють з дітками в рідній школі у селі Скалева.

До участі у презентації долучилися і аматорські та фольклорні колективи Моринського та Шевченківського сільського будинку культури, які дарували гостям заходу українські та білоруські пісні чим ще більше розчулили наших скромних майстринь. На святі була присутня ще одна досить непересічна особистість, художниця з села Моринці Ольга Малько, яка зачарувала присутніх в залі власною поезією про осінь.

 

До привітань приєдналися і директор Моринського сільського будинку культури Олександр Компанієнко та молодший науковий співробітник музею історії села Вільшана Оксана Христенко, які висловили слова вдячності творчій родині та з нагоди професійного свята привітали працівників культури та майстрів народного мистецтва. Вірш «Вільшана» подарувала найменша гостя нашого заходу Катя Христенко.

 

Того дня всі ми доторкнулися до найпрекраснішого мистецтва створеного руками цієї неймовірно талановитої родини. Тож побажаймо нашим мисткиням міцного здоров’я, добра, благополуччя, невичерпної наснаги, творчих злетів. Хай здійсняться всі життєві плани, надії і мрії, а кожен день Вашого життя буде світлим і сонячним, дарує радість творчого натхнення і життєвих перемог! 

"Ідіть своїм власним шляхом, шукайте свій почерк, не наслідуйте нікого, мистецтво не терпить трафарету. Вчіться у великих майстрів, осягайте суть їх мистецтва, але не запозичте їх зовнішню манеру." І. Ю. Рєпін

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©batjkivshhyna-tarasa.com.ua