Міністерство культури України

Події
 
 
 
   

8 листопада 2019 року завідувач відділу музеїв заповідника Людмила Метик взяла участь у тренінгу для музейних освітян “Діти в музеї”, який проходив у Мистецькому Арсеналі. Тренінг був присвячений потребам дитячих аудиторій, світовим трендам та практикам роботи з дітьми у музеї, який проводила Софія Рябчук.

Перед початком тренінгу для музейників з усієї України (а їх налічувалося понад сімдесят осіб) було проведено надзвичайно цікаву та пізнавальну екскурсію виставкою "Параска Плитка-Горицвіт. Подолання гравітації". Виставка діє в Мистецькому Арсеналі, м.Київ. 

 

Параска Плитка-Горицвіт — гуцульська художниця, письменниця, філософиня, етнографка, фотографиня, яка мешкала у карпатському селі Криворівня. Вона писала прозу й поезію, створювала книжки, малювала, писала ікони та картини і фотографувала. Творча спадщина майстрині – це понад 4 тисячі фотографій, близько 500 рукотворних книжок, сотні графічних творів, скульптури й витинанки.

Назва "Подолання гравітації" саме тому, що подолання гравітації — це подолання земного тяжіння і створення власного Всесвіту. І в цій виставці прослідковується, як людина, яка живе в Криворівні, починаючи з 1954 року, далеко від великих міст, не виїжджаючи з села аж до своєї смерті 1998 року, створює навколо себе свій світ, або навіть не створює, а "рамкує". Що невеличкий простір серед гір також є своєрідним Всесвітом.

 

По закінченні екскурсії розпочалася робота тренінгу, де лектор Софія Рябчук розповідала про потреби сучасних дітей та як же залучити їх до музеїв. У перервах між лекцією проводилися практичні заняття для учасників, під час яких працівники музеїв здобували нові знання та навики для майбутньої роботи з молодим поколінням. Упродовж останніх років Софія в межах програм Gaude Polonia і Fulbright досліджувала, як працюють з дітьми польські та американські музеї.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©batjkivshhyna-tarasa.com.ua