Міністерство культури України

Події
 
 
 
   
     

27 та 28 травня 2018 року, коли всі християни відзначали свято Трійці, науковий співробітник заповідника Людмила Метик взяла участь у І-му Міжнародному з'їзді архівістів та хранителів музеїв у Нагуєвичах, що на Львівщині, у рамках вшанування 102-річниці смерті Івана Франка та літературно-мистецької академії «Країна Франкіана». Вона підготувала доповідь про Івана Франка як шевченкознавця, а також урочисто передала подарунки від колег із батьківщини Кобзаря. 

Захід відбувся за сприяння та підтримки відомої Люблінської Фундації «Бережімо спадщину», головою якої є Артур Дерлікевич. До Нагуєвичів, на батьківщину Івана Франка, з'їхалися близько ста осіб, серед яких були архівісти, хранителі фондів музеїв, бібліотек майже з усіх регіонів України. Метою з'їзду було висвітлення теми «Архівна спадщина Івана Франка та України: поступ оцифрування та популяризації».

 

 

 

Першого дня учасників конференції привітав Богдан Лазорак, кандидат історичних наук, директор Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі», який був головним організатором цього заходу. Далі до слова запросили викладачів Дрогобицького університету, міського голову, голову Дрогобицької ради. Вітальну промову сказав Микола Княжицький, український журналіст, народний депутат України, голова комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності. Серед почесних гостей заходу був присутній внук Івана Франка Роланд Франко та внучата племінниця – композитор та поетеса Олеся Франко.

Не менш цікавою була зустріч із польським художником Пйотром Луціаном, який створив понад сто п'ятдесят портретів родини Івана Франка. Саме цього дня він подарував портрет Роланда Тарасовича. Цю роботу митець створив в ніч перед конференцією. А для нашого заповідника художник подарував каталог власних робіт із дарчим написом.

 

Наступного дня в підземеллі літературно-меморіального музею Івана Франка було відкрито та освячено міжнародну виставку «Посмертна Маска Вічно Живого», на якій були представлені роботи Пйотра Луціана.

Родзинкою з'їзду стала вистава Львівського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Юрія Дрогобича «Таїна буття» (за п'єсою українського драматурга Тетяни Іващенко). Два дні конференції були досить насиченими. Була можливість поспілкуватися з колегами, отримати новий досвід та поділитися власним. 

Людмила Метик, молодший науковий співробітник заповідника
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©batjkivshhyna-tarasa.com.ua