Міністерство культури України

Події
 
 
 
   
     

18 травня 2017 року генеральний директор Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» Людмила Шевченко під час приватної подорожі до США відвідала Український Музей у Нью-Йорку, де відбулася дружня творча зустріч з директором музею Марією Шуст, яка стала корисною для обох сторін.

Керівники двох закладів культури обмінялися інформацією про роботу в установах, їх колективи, поділилися власним досвідом та розповіли про реалізацію творчих планів. На завершення теплої зустрічі директорки вручили одна одній пам’ятні подарунки: Людмила Михайлівна подарувала пані Марї українське видання «Шляхами Великого Кобзаря», натомість отримала каталог, присвячений виставці «Тарас Шевченко: поет, художник, ікона», яка експонувалася в Українському музеї. 

Український Музей у Нью-Йорку створений ще у 1976 році Союзом Українок Америки. Основою першої експозиції стала колекція народного мистецтва, придбана свого часу у львівського кооперативу «Українське народне мистецтво». 

 

У 2005 році музей отримав нову будівлю, у якій розташовані усі необхідні для ефективного функціонування установи музейні приміщення: верхні галереї, оснащені клімат-контролем, нові фондосховища, кімнати для проведення майстер-класів, зала конференцій, науково-технічна бібліотека, музейна крамничка. 

 

 

В галереях експонуються старовинні речі, пов’язані з Україною: тканини, зразки вишивки різних регіонів, килими, народний одяг (у тому числі весільний), кераміка, металеві вироби, писанки, срібні та мідні ювелірні прикраси.

 

 

 

Також музей володіє достойною мистецькою колекцією, до якої входять твори українських митців, які жили і працювали в Україні, а також тих, хто змушений був емігрувати за кордон - Василя Кричевського, Олександра Архипенка, Івана Їжакевича, Миколи Бервінчака, Григорія Крука, Михайла Крешновського та ін.

 

 

 

Ще одна складова музейного архіву – важливі документи та речі, які розкривають життя українських емігрантів в США за останні сто років. Це і старі фотографії, особисті архіви українських родин, зібрання монет, поштових марок, плакати та видання, інші документи, що стосуються життя українців у Америці.

 

 

 

Кожен українець, якому трапилася нагода відвідати Нью-Йорк, може на власні очі побачити українську історію очима тих, хто усе життя прожив далеко від рідного краю, проте ніколи не забував його.

В Українському Музеї постійно проходять найрізноманітніші виставки: образотворчого мистецтва, дитячої творчості. Людмилі Михайлівні пощастило оглянути виставку під назвою «СІМ». Експозиція об’єднала неординарні роботи сімох сучасних творців з околиць Нью-Йорка: Майї Гаюк, Романа Граба, Люби Дрозд, Юрія Масного, Аріяни Фарміги, Христини Шмігель, Марка Шугана. Кожен з них має українське походження у першому або другому поколінні. На виставці представлені роботи, виконані у найрізноманітніших стилях та техніках. Пропонуємо вам переглянути фотозвіт з цієї виставки сучасного мистецтва.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
     

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©batjkivshhyna-tarasa.com.ua