Міністерство культури України

Святкування 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка
 
 
 
   
 
Знаменна дата - 200-річчя від дня народження Великого Українця - поєднала усю Україну. 9 березня, у день народин Кобзаря, до Тарасової оселі у селі Шевченковому з`їхалося надзвичайно багато прихильників його таланту. Шевченкову садибу відвідало близько п`яти тисяч гостей з усієї України та із закордону. Дорослі і діти йшли вклонитися батьківщині Пророка українського народу, твори якого залишаються актуальними і понині.
 
 
 
У музеї та на території звучали "Реве та стогне Дніпр широкий", "Думи мої, думи мої..." та інші мелодії пісень на слова Шевченка, які майстерно виконував на трубі гість із Харкова.
 
Надзвичайно приємно було бачити учасників Галицької експедиції землею Тараса Григоровича Шевченка та інших відвідувачів, які з цікавістю та захопленням слухали оповідь про дитинство та нелегку долю поета.
 
Поважні гості вшанували пам`ять Кобзаря на його батьківщині. У переддень свята заповідник відвідав Саката Тоічі, Надзвичайний та Повноважний посол Японії в Україні, та Фудзії Ецуко, перекладач поезії Т.Шевченка японською мовою. Вони подарували до фондів заповідника японське видання поеми "Марія" Т.Шевченка.
 
 
 
9 березня делегація офіційних осіб області на чолі з головою Черкаської обласної ради Валентиною Коваленко побували в селах Тарасового дитинства. Гості подарували заповіднику надзвичайно цінну книгу - "Гайдамаки" 1886 року видання.
 
 
     
Традиційно 9 березня батьківщину поета відвідала громадська діячка, поетеса, почесний житель Шевченкового Зоя Ружин. Разом з іншими гостями вона вшанувала пам`ять Катерини Якимівни Шевченко та її великого сина преломленням хліба.

 

 
     
Зоя Володимирівна передала до фондів заповідника портрет Шевченка, вишитий бісером, переданий невідомою майстринею з Києва.  
     

Дитяча поетеса Світлана Касьяненко дарує свою книгу до фондів заповідника.

 

 

Тетяна Цвірко, родичка Тараса Шевченка по сестрі Катерині, з чоловіком та науковцями заповідника.

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©batjkivshhyna-tarasa.com.ua