Міністерство культури України

Події
 
 
 
   

Літературно-меморіальний музей Т.Г.Шевченка у селі Шевченковому завжди був місцем, де організовувалися зустрічі нащадків Кобзаря з усього світу. Вони були присвячені певним ювілейним датам та святам.

З 2010 року ці зустрічі стали постійними: Національним заповідником «Батьківщина Тараса Шевченка» був започаткований захід «У родинному колі». Щороку 10 березня, у день пам'яті поета, нащадки із близьких та далеких міст і сіл збираються на гостину до Тараса, щоб помолитися за упокій його душі.

По-особливому проходить кожна зустріч: нащадки діляться своїми успіхами, досягненнями, обмінюються знаннями, родинними спогадами. Музейні співробітники, звітуючись родині, розповідають про проведені виставки, лекції, біографії відомих художників, фотографів із роду Шевченків та новинки у галузі шевченкознавства.

Так, у 2012 році Микола Павлович Лисенко, праправнук по лінії брата Йосипа, розповів про зібраний протягом тридцяти років матеріал до родоводу, а вже наступного року відбулася презентація його книги «Коріння Шевченкового роду».  

 

У 2014 році вшановували 100-річчя з дня народження Валентини Терентіївни Шевченко. Поетова правнучка по лінії брата Йосипа з січня 1945 року по грудень 1974 року працювала у літературно-меморіальному музеї Т.Г.Шевченка. Останні сімнадцять років – директором.

Говорили й про те, що з музейних фотографій можна дізнатися, яким було село Керелівка на початку ХХ століття. Такий цінний для сьогодення матеріал у своїх фотороботах (оригінали знаходяться у приватній колекції Миколи Бабака) залишив для нас Григорій Петрович Шевченко, нащадок Кобзаря по лінії брата Микити.

Цього року на зустріч «У родинному колі» приїхала із Києва Карпенко Людмила, праправнучка по лінії сестри Катерини. Людмила Миколаївна із гордістю розповіла про своє захоплення малярством. Вона вже написала понад 60 полотен. І оскільки наступного року буде 145 років з дня народження українського художника Фотія Степановича Красицького – діда Людмили Карпенко, то ми маємо надію, що її роботи будуть експонуватися у музеї на садибі, де минуло дитинство її прапрабабусі Катерини, Тарасової рідної сестри.

А ще Людмила пригостила найсмачнішим кизиловим варенням, яке смакувало всім (ягоди з куща кизилу, який посадила Леся Українка на садибі Фотія Красицького у Києві).  

Нащадки Кобзаря Анатолій Олійник, Микола Лисенко, Ольга Нещадим, Оксана Погрібна, Петро Шолох, Людмила Карпенко, Зінаїда Бойко

Літературно-меморіальний музей Т.Г.Шевченка – осередок гуртування нащадків нашого поета, української спільноти. І так буде, допоки існуватиме цей світ.  

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©batjkivshhyna-tarasa.com.ua