Міністерство культури України

Події
 
 
 
   

Майстер-класи Тамари Федоренко та Анни Савенко з виготовлення писанок та різбленок

   

Пізнай себе, і ти пізнаєш світ.
Сократ

Кожен мусить пізнати свій народ і себе в ньому.
Григорій Сковорода  

Майже три місяці у Моринському музейному комплексі заповідника тривала виставка «Мистецтво самопізнання», на якій майстрині Тамара Федоренко та Анна Савенко представляли свої вироби декоративно-ужиткового мистецтва: писанки, різбленки, дряпанки та декоративні панно. Всі без виключення відвідувачі виставки були у захваті від витончених оригінальних творів київських майстринь та залишали у книзі вражень захоплені відгуки.

23 грудня 2016 року, у день завершення виставки, авторки провели для усіх бажаючих майстер-класи, представляючи свою техніку.

Тамара Федоренко показала глядачам секрети написання традиційної писанки восковою технікою. Більшість учнів спробували свої сили у подібному мистецтві вперше, проте кожному вдалося створити свою неповторну писанку, яка обов`язково стане оберегом їхнього дому.  

 

 

 

 

 

 

Анна Савенко навчала мистецтву створення витонченої різбленки. За допомогою спеціальних інструментів під керівництвом майстрині слухачі старанно виводили на ніжній шкаралупці зображення півника – символу прийдешнього 2017 року за китайським календарем. І творчим процесом, і результатом були задоволені усі!

 

 

 

Писанка є унікальним витвором українського народу. У кожній писанці закодовано певний образно-символічний зміст, зрозумівши який, можна краще пізнати історію свого краю. Отож кожен, хто у цей день спробував себе у мистецтві створення писанки, зміг доторкнутися до таїнства, яке бере початок ще з дохристиянських, язичницьких часів, відкрити для себе світ давньої України-Руси, за що і дякуємо щиро нашим майстриням - Тамарі Федоренко та Анні Савенко! 

Фото з сайту: http://pysanka-art.com.ua/

 
 
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
©batjkivshhyna-tarasa.com.ua